Alba









diumenge, 29 de novembre del 2009

Jclic

L'últim dia a classe de Gestió vam aprendre a utilitzar un programa que s'anomena JCLIC.

Aquest programa està format por un conjunt d'aplicacions de que permeten crear diversos tipus d'activitats educatives: associació, relació, trencaclosques, exercicis d'omplir buits, etc.

Els usuaris que l' utilitzen són els nens ja que aquest programa està destinat a realitzar activitats per a ells amb més o menys dificultat. Poden ser activitats de reforç o bé per a què ells puguin passar una bona estona utilitzant les noves tecnologies. Alguns exemples d'activitats poden ser: els jocs de memòria, les sopes de lletres, puzzles...

El que nosaltres em fet és tafanejar una mica el programa i aprendre a fer aquestes activitats per als nens. És molt senzill i divertit. Pots fer tot tipus d'activitats, sons, imatges, diferents formats alhora de presentar les activitats...

Per la setmana vinent em de realitzar per parelles o bé individualment unes 10 activitats entorn a un tema concret per a nens d'infantil. Jo i la Lara Martínez em triat el tema dels instruments musicals.

dimarts, 24 de novembre del 2009

Auditori


El divendres día 20 de Novembre vam anar a l'Auditori de Barcelona, va ser la cloenda de la setmana i per mi la millor activitat. Primer de tot ens van fer una visita guiada pel museu de la música, on ens van explicar diferents activitat que feien amb nens i vam poder veure diversos instruments de l'època del Barrcoc, del Renaixement... Després vam poder assistir a un assaig del corda i descorda que és un concert educatiu per a nens, molt interessant i divertit. Finalment ens van fer una conferència explicant-nos el perquè de l'activitat que haviem fet. En general va ser una activitat molt maca i interessant. L'auditori és preciós.

Escola Joan XXIII


El dijous dia 19 de Novemdre vam anar a l'escola Joan XXIII de Barcelona a la zona de Bellvitge. Va ser una activitat curta però a la vegada intensa. Ens van fer una conferència explicant-nos quins mètodes utilitzaven, la seva organització, programació... em van semblar molt ben treballats i interessants. Per últim ens van fer una vivita per l'escola on vam poder veure diferents classes amb ordinadors i algunes classes de p4 i p5. Em va sorprendre les coses que estavn fent uns nens tan petits. Alguns dibuixaven sobre pissarres digitals, d'altres feien activitats amb els ordinadors.... va ser molt interessant. Personalment ha estat una de els activitats que m'ha agradat més de la setmana.

Activitat lliure: La Biblioteca del Casino de Manresa

El dimecres día 18 de Novembre vaig anar a fer una visita a la bliblioteca infantil de Manresa ja que és la meva ciutat. Feia bastants anys que no hi anava i la vaig trobar molt canviada. Em va sorprendre l'organització que tenien, com estaven col·locats i endreçats els llibres, pel·lícules... i la manera d'aprofitar un espai tan reduït.



És una biblioteca petita però hi ha de tot. Llibres, cd-rooms,pel·lícules, còmics... Hi poden anar els nens i nenes fins a 14 anys i els més petits de 6 han d'anar acompanyats d'un adult. Hi ha la secció dels nens grans, i la dels més petitons (de 0-5 anys) on tenen molts tipus de llibres: de roba, de cartró... també podem trobar el racó dels pares on hi han llibres de tot tipus: novel·les, salut, literatura infantil... En definitiva em vaig enamorar d'aquesta biblioteca, és una passada.

Fundació Joan Miró

El dimarts día 17 de novembre vam anar a la Fundació Joan Miró. Va ser força interessant tot i que fa uns anys ja hi havia anat amb l'institut. Sincerament la recordava més gran ja que la visita se'm va fer curta. El que em van agradar més van ser les escultures que hi havia a la terrassa a la part de d'alt de l'edifici, les vaig trobar molt originals i divertides. La visita va estar bé tot i que hagués preferit que una persona entesa ens l'hagués fet ja sap per on ha d'anar i què és el més important. No em va agradar massa anar tota l'estona amb els cascos. En general l'activitat em va agaradr més del que em pensava.

Jardí de Cordes

El dilluns dia 16 de novembre vam anar a Cerdanyola del Vallés al Jardí de cordes. És un espai molt gran envoltat d'arbres on podem fer diferents circuits per els arbres, tirant-nos per tirolines, ponts de mico.... Hi havien diferents circuits per a cada nivell. Primer de tot vam fer un petit circuit molt senzill que era de prova, un monitor ens va explicar com funcionava tot el material necessari per a poder realitzar els diversos circuits. Després ja vam anar per lliure a fer els altres circuits però sempre sota la vigilància dels monitors.

Personalment m'ho vaig passar molt bé ja que va ser una activitat entretinguda, divertida i plena d'emocions. La única pega que hi vaig trobar és el poc temps que vam tenir per a fer els circuits.

diumenge, 15 de novembre del 2009

Com penjar una presentació de Powerpoint al blog?


Fa uns dies a classe de TIC vam fer uns powerpoints però fins l'altre dia no vam aprendre com es podien penjar al blog. És molt senzill. Primer de tot cal anar a Slideshare i crear-te un compte, després has de pujar el document i quan ja estigui guardat podrem copiar l'adreça i després copiar-la al blog.

Aquesta és la pàgina: www.slideshare.net

Windows Movie Maker

Aquest programa l'he utilitzat per a poder realitzar el vídeo que ens va encarregar la Loles. És molt divertit i té un aire al powerpoint ja que es poden fer presentacions però aquest té moltes altres funcions i personalment m'agrada més i el trobo més senzill d'utilitzar. Pots fer vídeos amb diferents imatges, posar-hi música... Hi han moltes transicions alhora de penjar les imatges, també pots canviar el format de les imatges, per exemple posar-les amb blanc i negre... una altra funció és que pots crear títols i escriure davant de els imatges.

Llegendes

Fa uns dies a classe de comunicació amb el Francesc vam tractar el tema de les llegendes. Va ser una classe molt interessant i alhora divertida ja que tothom va dir llegendes del seu lloc d'orígen.

Què és una llegenda?

Una llegenda és una narració oral o escrita d'aparença més o menys històrica amb una major o menor proporció d'elements imaginatius.

Per a què es formi una llegenda cal:

  • Que sorgeixi un fet o esdeveniment
  • Que aquest fet o esdeveniment no sigui una cosa quotidiana, que sigui un fet que cridi l'atenció.
  • Que sigui narrada. La necessitat de narració sempre sorgeix de la memòria.
LLegenda i Territori

La llegenda va molt lligada al territori, a un entorn geogràfic ( nació, comarca, ciutat...). Per això la paraula territori és tan important si parlem d'una llegenda.

Classificació de les llegendes

  • Llegendes de la terra (muntanyes, cims...)
  • Llegendes de les roques ( formes de les roques, petjades,penyasegats, senyals a les roques...)
  • Llegendes de les coves ( s'utilitzaven com a magatzems, d'amagatall...)
  • Llegendes megalítiques (monuments, castells, runes dels passat, restes...)
  • Llegendes de les fonts (fan referència a llocs d'aigua dolça, rius, llacs, cascades, fonts...)
  • Llegendes marineres(fan referència al món de la mar, personatges fantàstics que viuen al mar, mariners, pescadors, pobles enterrats al mar...)
  • Llegendes religioses (vides dels sants, mares de déu...)
  • Llegendes que giren a l'entorn de personatges històrics (bandolers, Serrallonga...)
  • Llegendes plebees i de masies (cases, pobles que tenen llegendes, cases de camp...)
  • Llegendes geneològiques (aràuliques i llintages, topònims, escut d'una població, castells...)
Les llegendes també poden ser:

  • d'àmbit local
  • d'àmbit nacional
  • d'àmbit comarcal
  • d'àmbit familiar
Com que sóc de Manresa aquí us escric una llegenda molt famosa de la meva ciutat.

EL POU DE LA GALLINA


Fa molt de temps, a la ciutat de Manresa hi va viure una nena anomenada Agnès, que es va quedar sense mare. Al cap d'uns quants anys, el seu pare es va tornar a casar amb una altra dona que es va convertir en la madrastra de l'Agnès.
Hem de
dir que era una mica geniüda i que no tractava gaire bé l'Agnès, ja que la feia treballar molt.
Vet aquí que la madrastra va anar un dia al mercat de la plaça Major i hi va comprar una gallina. Aquella gallina era una mica especial, ja que els colors de les seves plomes eren únics, no n'havien vist mai cap d'igual. Així va ser com la va portar cap a casa i de mica en mica la va anar estimant i cuidant més que l'Agnès.
Tots en tenien cura, però la nena era l'encarregada de donar-li el menjar i de treure-la apassejar.
Però vet aquí que un dia, mentre l'estaven passejant, la gallina es va esverar, va deslligar-se de la corda i es va escapar.
L'Agnès va intentar agafar-la però la gallina no es deixava atrapar de cap de les maneres, fins i tot va fer una voladeta i va caure dins un pou. Quan l'Agnès la va poder treure, la gallina ja era morta. Espantada pel càstig que li posaria la seva madrastra, va començar a plorar i resar.
Sant Ignasi de Loiola la va veure, li va fer llàstima i va fer que la gallina tornés a viure. A partir d'aquell dia, l'aigua del pou es creu que és miraculosa i serveix per a curar malalties.
El pou on va succeir aquesta història des de llavors s'anomena "el Pou de la gallina"






dijous, 12 de novembre del 2009

Vídeo

Aquest és el vídeo que he fet a partir del text que vaig llegir a classe de comunicació amb el Francesc. Per a poder realitzar el vídeo he utilitzat el programa Windows Movie Maker que ja he explicat en una altra entrada. Primer de tot vaig gravar el text amb la meva veu amb l'audacity, després hi vaig afegir la música i vaig retocar-ho una mica per a què les dues coses (música i veu) es sentíssin bé. Després vaig fer servir el Movie Maker per fer el vídeo amb les imatges. Les vaig agafar del google i havien d'estar relacionades amb la lectura del text. Vaig posar transicions a les imatges i al principi i al final del vídeo hi vaig afegir uns crèdits com a títiols i acabament de la presentació. Per acabar vaig importar la meva veu i música des de l'audacity al movie maker i amb molta pasciència vaig intentar que la música, la veu i les imatges concordessin.

Personalment m'ha agaradt molt fer aquest vídeo, també he de dir que ha requerit temps i dedicació, suposo que pel fet de què no n'havia fet mai cap.

El text que he utilitzat és un fragment d'un llibre de l'Enril Larreula que es titula Alba.

En obrir la finestra vaig veure navegar tots aquells anys, aquells meravellosos anys que havia passat jugant sense parar. Però ja s’havia acabat. Ara calia estudiar, pensar i moltes coses més. Trobo a faltar aquell temps, m’agradaria tornar-lo a recórrer, però a la vegada tinc unes ganes boges de fer-me gran, gaudir de la vida, estimar de veritat algú i ser estimada, fer noves amistats, veure la vida des d’uns altres ulls, uns ulls d’una persona madura que comprèn i accepta. Mai, però, no oblidaré aquells època de la infantesa, aquell món de fantasia i il·lusió.

Espero que us agradi!







dissabte, 7 de novembre del 2009

Powerpoint

El dimarts passat a classe de TIC vam està treballant amb un programa que és diu powerpoint. La majoria ja el coneixiem i alguna vegada l'hem utilitzat per a realitzar treballs.
El Powerpoint és un programa de presentacions que pots utilitzar tant en l'àmbit professional com en el teu temps lliure per a fer regals... és divertit i entretingut ja que té moltes funcions:
  1. Presentació
  2. Diapositives
  3. Objectes
  4. Accions
  5. Transicions
  6. Animacions
A la calsse em pogut veure què és indispensbale i necessari per a què una presentació de Powerpoint sigui correcte i estigui ben feta.
El més important és que hi ha d'haver poc text, ja que han de ser diapositives esquemàtiques, que en el moment que les veiem reflecteixin clarament de què estem parlant.
Els fons, el tipus de lletra,colors... han de ser neutres, és a dir, s'ha de llegir i veure perfectament el què hi ha en la diapositiva.
No em d'abusar de les imatges, animacions... ja que poden distreure l'atenció del públic que veu les diapositives.
Després a la classe ens vam posar per grups i vam fer una presentació de Powerpoint sobre algun tema que ens interessés. El meu grup vam fer la presentació sobre el joc. Alguns grups havien de fer presentacions que fóssin correctes d'acord amb tots els elements necessaris que requereix i d'altres grups havien de fer presentacions incorrectes. D'aquesta manera va ser una classe més dinàmica i els conceptes van quedar clars.

dilluns, 2 de novembre del 2009

Gimp


L'últim día a classe de TIC vam aprendre a utilitzar un nou programa el GIMP.



Què és el Gimp?


És un programa per a retocar les imatges, gratuït i fàcil d'utilitzar. Té diverses funcions molt interessants i divertides per a transformar i manipular les nostres imatges.

Per exemple podem canviar el tamany de la imatge (píxels i la seva resolució).


També les podem retallar, difuminar, utilitzar diferents colors per al fons, canviar la imatge a blanc i negre, extreure un element de la imatge i crear una nova fotografía...

És un programa molt semblant al photoshop ja que té la mateixa funció (retocar imatge) però penso que el GIMP té més funcions.


Per a poder treballar-lo vam portar la càmera digital a classe i ens vam fer fotos, d'aquesta manera vam tafanejar el programa i conèixer les seves funcions.

Quan ja hi estàvem més familiaritzats la Loles ens va proposar fer unes activitats per a treballar-lo més a fons.




ACTIVITATS IMATGES (GIMP)


ACTIVITAT 1


En la primera activitat em triat una foto de els que ens vam fer a classe i haviem de canviar el seu tamany (píxels i resolució) amb la condició que no sobrepassés dels 350 píxels.



Abans de retocar la imatge el seu tamany era de 2816/2112 píxels i tenia un pes de 72,000. Després d'haver fet els canvia, la foto té un tamany de 350/263 píxels i una resolució de 72,000.



ACTIVITAT 2

1. Em triat una altra foto i haviem de retallar-la al nostre gust.

2. En aquesta activitat em haviem de modificar la foto com vulguéssim.




Per a modificar aquesta imatge he utilitzat aquests elements:

- brillo i contrast


- diferents colors (encara que finalments sigui emb blanc i negre els tons dels colors són diferents).


3. Per útlim amb la mateixa imatge haviem d'extraure un element i posar-lo en un altre fons com si fos una altra foto.




Per a modificar la foto primer de tot he agafat el llaç per a poder retallar l'element que volia i després he canviat el fons per un de color rosa.



diumenge, 1 de novembre del 2009

imatge digital

Fa uns dies a classe de TIC vam parlar sobre els conceptes bàsics d'imatge digital. Em va semblar molt interessant ja que no ens adonem de tots els petits detalls que pot tenir una imatge i de les característiques que tenen.

Les característiques més importants de les imatges són:

  1. La seva GRANDÀRIA. Que són els quantitats de píxels que té la imatge.


  2. El seu PES. El què ocupa la imatge en la memòria (4MG...)


  3. La PROFUNDITAT DE COLOR. Nombre màxim de colors que pot tenir la imatge.


  4. La seva RESOLUCIÓ. És la relació entre el nombre de píxels i l'espai que ocupa.